С куче в новогодишната нощ – 5 правила, които ще помогнат на вашето куче!

Периода около Коледа и новогодишната нощ са стресиращи за нашите домашни любимци. 
Много от тях се страхуват от силните гърмежи от фойерверките и когато има гърмежи, имат проблем при извеждането на обичайната им разходка. 
Ще ви посъветваме, как да помогнете на вашето куче да понесе максимално спокойно тези моменти в новогодишната нощ и по време на празниците.

Как да разберем, дали се страхува кучето ни в новогодишната нощ? – симптоми

Кучетата по природа не обичат силните звуци и се опитват да ги избягват. 
Някои кучета не реагират на звуците от бури, силни аларми, изстрели или гърмеж от фойерверки. Но, за съжаление има изключения и някои животни не са безразлични към тези звуци и изпитват страх и несигурност. 
За кои симптоми трябва да наблюдавате?        

  • Ако кученцето трепери, свива се и/или се задъхва
  • Ако кученцето нервно тича из апартамента или си търси място да се скрие (например под легло или в тъмна баня).  

Как да помогнем на кучето ни преди Нова година – 5 важни правила!

Ако вече знаете, че вашият приятел много се стресира от новогодишния шум, опитайте се да подготвите кучето си да издържи този труден момент спокойно.

  1. Даване на успокоително

Запомнете! Не чакайте до последната минута, за да дадете успокоителното. Активните вещества, съдържащи се в продукта, отнемат време за постигане на желания ефект. Дозата на успокоителното трябва да е съобразена с вашия домашен любимец – тегло, възраст и темперамент, и колко силно реагира на фойерверки и изстрели.

Какви съставки трябва да съдържа един добър успокояващ препарат?

Когато търсите подходящ препарат, обърнете внимание на неговия състав. Опитайте се да изберете такъв, който съдържа вещества, които имат естествено действие на успокоение и намаляват чувството на тревожност.

Естествените съставки, съдържащи се в продукта, са безопасни дори при продължителна употреба и нямат замъгляващо и забавящо действие над рефлексите на домашния любимец.

Струва си да обърнете внимание, дали активните вещества, съдържащи се в препарата са клинично доказани за ефективността си – така ще бъдете сигурни, че даването на продукта на вашето куче ще доведе до желания ефект.

  • Триптофан – помага за поддържане на положително настроение и добри когнитивни функции, тъй като е естествен предшественик на серотонина (т.нар. хормон на щастието), който е необходим за поддържане на емоционален баланс и спокойствие. Има стабилизиращо и успокояващо действие. Триптофанът е незаменима аминокиселина в диетата на всяко куче.

  • Лайка – естествено вещество, което има леко успокояващо и анксиолитично действие (действa успокояващо, премахва тревогата, страха, безпокойството и други нарушения в емоционалната сфера).

  • Валериан (Valeriana officinalis) – помага за намаляване на напрежението и тревожността при котки и кучета.

    !Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар относно дозировката, спрямо любимеца ви.
Лесен начин за употреба и прием от домашния ни любимец!

4. Разходки в навечерието на Нова година

В навечерието на Нова година, не чакайте до последния момент с вечерната разходка. Изведете кучето, преди да започнат шумните гърмежи и изстрелването на фойерверки. 
В никакъв случай не пускайте домашния си любимец от неговия повод свободно да се разхожда! Дръжте здраво повода и наблюдавайте кучето си – това ще попречи да избяга внезапно в дадена посока, ако шумните изстрелите го уплашат. Дългата разходка в този ден не е най-добрата идея.

Дори кучето ви да не се страхува от изстрели и силен шум, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – дръжте ги далеч от фойерверките!

3. Осигуряване на безопасно място 

В навечерието на Нова година, кучето ще се опита да се скрие в различни ъгли на жилището ви. Осигурете му безопасно скривалище – това може да бъде баня, затъмнена колибка или тих ъгъл в някоя от стаите. Най-важното е кучето да не е изложено на външен шум. Не отваряйте прозорците, може да включите музика, за да заглушите звуците от стрелбата на фойерверките. 
Не оставяйте кучето си само вкъщи тази нощ!

4. Проблемно хранене около празничните дни

Може да се случи, ако е стресирано кученцето, то да не иска да яде вечерята си в новогодишната нощ. В този ден не забравяйте да не дават или пробвате нови храни, с цел да го насърчите да яде. 
Това може да причини стомашни раздразнения и последно от което се нуждаете е спешна разходка до ветеринаря преди полунощ.

5. Бъдете опора и подкрепа за вашето куче 

Ако вашето куче има нужда от вашата близост, дайте му я!
Вашето спокойствие, успокоителен глас и нежно докосване ще помогнат на вашия домашен любимец да понесе по-лесно тези стресиращи часове. 

Следвайки горните съвети, със сигурност ще ви бъде по-лесно да преминете през тези стресиращи дни за вашия домашен любимец. 
Безопасността на нашите домашни любимци е най-важното нещо!
Весели празници и Честита Нова година! 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button